Karen

© Lawrence Schoonbroodt

Geboren in 1989, voel ik sinds mijn prille jaren veel ontzag voor de grootsheid en de kracht van de natuur. Op mijn 19 jaar maakte ik kennis met vroedkunde, het werd mijn passie.

Ik startte de opleiding en liep stage in ziekenhuizen en bij ervaren zelfstandige vroedvrouwen. Bij hen stond ik versteld van de kracht van de vrouw en de intense manier waarop de vroedvrouw begeleiding gaf. Het contrast met de ziekenhuisstages, waar ik moeite had met de medicalisering van zwangerschap en geboorte, kon niet groter zijn. Tijdens mijn buitenlandse stage in Suriname kreeg ik de kans om autonoom bevallingen te begeleiden. In mijn eindwerk verdiepte ik me in de natuurlijke bevalling, de rol van vertrouwen en het daarbij horende verliefdheidshormoon ‘oxytocine’. 

Pas afgestudeerd werkte ik 9 maanden in Sint Augustinus en voltooide daarna een extra opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Met mijn diploma Tropische op zak trok ik naar ruraal Guatemala. Hier leerde ik pas echt werken op basis van vertrouwen in de natuur. Op deze afgelegen plek waren er immers slechts beperkte (medische) voorzieningen of interventies mogelijk.

Terug in België werkte ik 4 jaar in de verloskamers van AZ Monica, waar ik leerde samenwerken met gynaecologen. In 2015 startte ik deeltijds en in 2019 voltijds, als zelfstandige vroedvrouw.

Om mij nog meer allround in het zwangerschaps gebeuren te verdiepen, volgde ik  baby- en zwangerschapsmassage, homeopathie in de verloskunde, zwangerschaps- en postnatale yoga.  

In tussentijd kreeg ik zelf, samen met mijn partner Tibor, twee kindjes: Manu en Suzie die thuis geboren werden. Deze ervaringen waren en zijn, naast op persoonlijk vlak ook op professioneel vlak zeer verrijkend!

Ik sta te popelen om met onze praktijk Pachamama nog meer toekomstige ouders te begeleiden doorheen dit prachtige proces!