Bevalling

Wil je graag thuis bevallen of liever in het ziekenhuis met de vroedvrouw? Misschien wil je met de gynaecoloog bevallen maar was je graag onder onze begeleiding wat langer thuis gebleven om daar de eerste weeën op te vangen en nadien naar het ziekenhuis te gaan.
Vertel ons je wensen, en dan bekijken we samen of we jullie hier in kunnen begeleiden. Deze zal gebeuren door iemand van Ons geboorteteam, waar is aan jullie de keuze.

Thuis bevallen

Spreekt het jullie aan om tijdens de baring in jullie eigen omgeving te blijven, vol vertrouwen in je eigen lichaam? Als Pachamama bieden we professionele begeleiding bij een thuisbevalling rekening houdend met jullie persoonlijke wensen. 

Je hoeft hiervoor geen grote aankopen te doen, we bezorgen jullie een lijst met benodigdheden. We gaan steeds na of jullie situatie geschikt is voor een thuissetting. 

Bevallen in het ziekenhuis

We starten steeds aan huis in jullie vertrouwde omgeving. Vervolgens begeleiden we jullie naar het ziekenhuis om daar de bevalling in alle rust verder te zetten. We kiezen ervoor om samen te werken met AZ Monica

In AZ Monica is er de optie om in ‘De Living’ te bevallen, een kamer die zo is ingericht dat het een stukje thuis lijkt in het ziekenhuis. Een verwezenlijking om trots op te zijn als je het ons zou vragen.

Gentle sectio

© @indewolkenfotografie

Indien er een geplande keizersnede zal plaatsvinden dan is de Gentle sectio misschien iets voor jou? Een Gentle sectio blijft een operatie, maar eentje waarbij de baby een zachte landing maakt door:

 • een aangename temperatuur in de operatiekamer zodat de baby niet te snel afkoelt
 • de keuze voor je favoriete muziek of net géén achtergrondgeluid 
 • je partner bij jou van het begin tot het einde 
 • ‘walking the baby out’ principe: de baby wordt langzaam uit de buik gehaald en je kan meekijken
 • wachten met het doorknippen van de navelstreng zodat je baby meer zuurstof- en ijzerrijk bloed krijgt, net zoals bij een vaginale geboorte
 • niet onmiddellijk na de geboorte de baby nakijken door een zorgverstrekker zolang hij/zij het goed doet
 • je baby onmiddellijk na de geboorte op je huid leggen (skinnen)
 • aanbieden van een warm dekentje voor je baby eens die op je huid ligt
 • verder doorgaan van de operatie terwijl mama en baby genieten van huid op huidcontact
 • eerste voedingsmoment nog in de operatiekamer laten plaatsvinden als de baby daar de eerste hongersignalen zou vertonen. 
 • het contact tussen moeder en baby niet verbreken en ze na de keizersnede samen naar de materniteit brengen

Meer en meer ziekenhuizen kiezen voor deze zachte aanpak bij een keizersnede. Indien je graag de persoonlijke begeleiding zou willen door een vroedvrouw kan je ons hiervoor contacteren. We zijn dan aanwezig als extra vroedvrouw tijdens de keizersnede om een ongestoord huid op huid contact te garanderen zolang er geen complicaties optreden. Bij complicaties streven we ernaar zo snel mogelijk het huid op huid contact verder te zetten met de partner. 

Twijfel niet om ons te contacteren bij vragen!