Tom

© Lawrence Schoonbroodt

Als kind al was ik gefascineerd door “nieuw leven”. Kalfjes zien geboren worden op de boerderij in de buurt, kuikentjes uit het ei zien kruipen, … ik was er enorm geboeid door. Boer Paul leerde me hoe je kon zien of een hoogdrachtige koe of merrie weldra zou bevallen. Eenmaal ik die signalen kende, zou ik bij wijze van spreken gaan kamperen zijn naast die merrie om die bevalling toch maar niet te missen. Ook toen ik, als jongste van zes, vanaf mijn 15de oom werd (en dat veertien keer in totaal), vond ik al die zwangere buiken en baby’s aan de borst enorm intrigerend.

Toch heeft het jaren geduurd vooraleer ik door had wat mijn échte roeping was. Aangezien ik ook erg geboeid was door taal en muziek, heb ik eerst Germaanse Filologie gestudeerd en meteen erna de musicalopleiding aan het Conservatorium van Brussel gevolgd. Met volle goesting! En daarna ook met volle goesting op de planken gestaan.

Maar intussen was ik ook aanwezig geweest bij de geboorte van één van mijn nichtjes (de eerste bevalling die ik ooit heb meegemaakt, was dus bij mijn eigen zus!). Ik kon er (blijkbaar) niet over zwijgen en dus vroeg één van mijn vriendinnen zich af waarom ik eigenlijk nooit vroedkunde gestudeerd had. “Vroedkunde?” Ik had er nog nooit van gehoord… of althans niet bewust over nagedacht.

En zo is die frank, dat kwartje, zachtjes aan beginnen vallen… In 2005 studeerde ik af als vroedvrouw en kon meteen beginnen als zelfstandige in een gynaecologenpraktijk in Zaventem. Sindsdien kan ik mijn creativiteit kwijt in de persoonlijke begeleiding van mama’s en papa’s zowel voor, tijdens als na de bevalling. Mijn ervaring heb ik verder uitgebouwd in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen waar ik tussen 2006 en 2014 halftijds werkzaam was op de materniteit en in de verloskamer. In 2008 ben ik in Zaventem gestopt omdat ik me meer op Antwerpen wilde toespitsen en ben dan ook dankbaar dat ik vier gelijkgestemde zielen heb gevonden om deze droom waar te maken.

In 2010 heb ik het postgraduaat lactatiekunde gevolgd en ook de internationaal erkende titel “lactatiekundige IBCLC” behaald. Sindsdien heb ik me verdiept in de fysiologie van een mensenbaby (met als speerpunten: het belang van huidcontact en de ontwikkeling van het babybrein) en geef er geregeld lezingen over in zowel binnen- als buitenland.

Binnen “ La Madrugada” kan je bij mij terecht voor ademhalings- en relaxatieoefeningen en sinds 2012 ook “prenatale zang”. Ik geef trouwens nog steeds drie uurtjes samenzang(les) in de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem. Er kan dus altijd wel voor een vrolijke noot gezorgd worden.